Obloha v měsíci listopadu 2021

Viditelnost planet

Na večerní obloze uvidíme po západu Slunce planety Venuši a Saturn. V první polovině noci k nim přibude Jupiter, který zapadá před půlnocí. Na ranní obloze na začátku měsíce spatříme Merkur, v druhé půli listopadu pak planetu Mars.

Venuši můžeme pozorovat večer nad jihozápadním obzorem. Zapadá po 18:30 hodině.

Saturn uvidíme večer vysoko nad jihozápadním obzorem. Jeho jasnost se snižuje. Najdeme ho v souhvězdí Kozoroha. Zapadá mezi 22. a 21. hodinou.

Jupiter spatříme v první polovině noci. Jako u Saturnu se jeho pozorovací podmínky zhoršují. Nachází se v souhvězdí Kozoroha. Zapadá mezi půlnocí a 22:30 hodinou.

Merkur můžeme pozorovat na začátku listopadu ráno po páté hodině nad východním obzorem.

Mars najdeme v druhé polovině měsíce ráno nízko nad jihovýchodním obzorem. Pozorovací podmínky planety jsou velmi špatné. Přechází ze souhvězdí Panny do souhvězdí Vah. Vychází kolem 6. hodiny.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

10. listopadu v 18 hodin bude Měsíc v konjunkci se Saturnem.

11. listopadu ve 22 hodin nastane konjunkce Měsíce s Jupiterem.

Maximum meteorického roje Leonid připadne na 17. listopad. Proběhne před úplňkem (19.11.) kolem 18. hodiny. Očekává se v maximu kolem 15 velmi rychlých stop za hodinu. Aktivita roje nastává kolem 6. listopadu a končí s koncem měsíce.

26. listopadu ve 23 hodin bude Měsíc v konjunkci s hvězdou Regulus, nejjasnější hvězdou ze souhvězdí Lva.

Obloha v listopadu

Při pohledu nad západní obzor uprostřed listopadu kolem 21. hodiny večerní uvidíme hvězdy tzv. letního trojúhelníku. Nejvýše je Vega ze souhvězdí Lyry, pod ní jihovýchodním směrem je Deneb ze souhvězdí Labutě a nejníže nad západním obzorem je Altair ze souhvězdí Orla.

Nad jihem (v sektoru od jihozápadu k jihovýchodu) svítí hvězdy podzimních souhvězdí Pegase, Andromedy a Persea. Nápadný mlhavý obláček – galaxie v Andromedě – leží v blízkosti poledníku ve výšce 40 stupňů nad obzorem. Východní sektor oblohy je vyhrazen souhvězdím zimy. Nad obzorem spatříme oranžovou hvězdu Aldebaran, představující oko Býka, nad ním je výrazný shluk hvězd – otevřená hvězdokupa Plejády. Nad souhvězdím Býka se nalézá souhvězdí Vozky s nejjasnější hvězdou Capellou. Blíže k obzoru na severovýchodě si všimněme dvou nápadných hvězd Castor a Pollux, patřících do souhvězdí Blíženců. Nad obzorem na východě září hvězdy jednoho z nejkrásnějších souhvězdí Orion. Je příslibem přicházející zimy…