40. ročník Ebicyklu navštívil hvězdárnu

Koncem července 2023 se uskutečnil již 40. ročník spanilé jízdy astronomů od hvězdárny ke hvězdárně zvané Ebicykl. Římané snad nejlépe dokáží docenit velikost čísla doposud uspořádaných Ebicyklů, když jej píší ve tvaru "XL"! Letošního ročníku se zúčastnila asi čtyřicítka nadšených cyklistů, z nichž někteří jsou astronomové profesionálové, jiní amatéři, nebo jen milovníci této královny věd. Polním hejtmanem Ebicyklu je z božího dopuštění Jiří Grygar. Putování na kolech všelikerých značek probíhá ve stylu spanilých husitských jízd, takže krajina se plení plošně a není výjimkou, když občas potká Ebicyklista Ebicyklistu v protisměru. Každý rok se postupně střídají Čechy, Morava se Slezskem a Slovensko. Letošní ročník této týdenní akce měl svůj start i cíl na hvězdárně ve Ždánicích. Postupná etapová města byly Ždánice, Prostějov, Vsetín, Zlín, Uherský Brod, Veselí nad Moravou a odtud zpět do Ždánic.

V duchu slovácké pohostinnosti byli astronomové na Uherskobrodské hvězdárně vzorně pohoštěni – především vdolečky, které mizely doslova světelnou rychlostí. Navzdory tomu byla doba strávená na tomto místě nejdelší ze všech navštívených míst. Program byl totiž doplněn také pracovníky hvězdárny prohlídkou a po malém přesunu také krátkým programem v planetáriu, který byl na přání Ebicyklistů zakončen dnes již legendární astronomickou pohádkou „Kráva na Měsíci“.

40. ročník Ebicyklu měl název Matenův anděl a konal se jako memoriál Ebicyklisty Alexandra Pravdy alias Matena, slovenského astronoma a skvělého a vždy usměvavého člověka, který se v loňském roce odebral do hvězdářského nebe.

Text: Hvězdárna a planetárium Oldřicha Kotíka & Vít Valečka
Foto: Miroslav Janata & Vít Valečka