Obloha v říjnu 2023

Omlouváme se za opožděnou publikaci vlivem technické závady na webu.
Děkujeme za pochopení.

Viditelnost planet

V říjnu je Mars nepozorovatelný. Jupiter můžeme sledovat celou noc, podobně jako Saturn, který ale bude chybět na ranní obloze. Na té bude naopak Venuše a začátkem měsíce též Merkur.

Jupiter můžeme sledovat celou noc. Najdeme jej v souhvězdí Berana. Vychází po 19. hod, na začátku měsíce, na konci před 18. hod. Největší planeta Sluneční soustavy má v současnosti velice dobrou viditelnost.

Saturn bude na obloze po většinu noci kromě rána. Najdeme jej v souhvězdí Vodnáře. Zapadá kolem třetí hod. na začátku října, na konci před druhou ráno.

Merkur budeme moci pozorovat počátkem měsíce ráno nízko nad východním obzorem. Kolem 8. října končí jeho viditelnost. Vychází po půl šesté.

Venuše bude na obloze ráno vysoko nad východním až jihovýchodním obzorem. Najdeme jí v souhvězdí Lva. Vychází na začátku října kolem třetí. hod., na konci měsíce po třetí hod. V říjnu má nejlepší viditelnost.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

1. až 4. října budeme moci po většinu noci kromě večera pozorovat seskupení Měsíce, Jupiteru, Aldebaranu a otevřené hvězdokupy Plejády. Stejná situace se opakuje na konci měsíce, konkrétně 29. až 31. října.

10. až 11. října bude ráno nad východním obzorem seskupení Měsíce, Venuše a Regulu, nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Lva.

22. října nastane maximum meteorického roje Orionid. Očekává se kolem 20 velmi rychlých světelných stop za hodinu. Aktivita roje začíná 2. října a končí 7. listopadu. Měsíc bude v první čtvrti, zapadá před půlnocí, tudíž nebude tolik rušit svým světlem pozorování.

28. října dojde k částečnému zatmění Měsíce, můžeme sledovat celý jeho průběh.
Měsíc vstupuje do polostínu ve 20:02.
Částečné zatmění začíná ve 21:35.
Střed zatmění připadá na 22:14.
Konec částečného zatmění nastane ve 22:53.
Měsíc vystupuje z polostínu ve 00:27.

29. až 31. října bude možno opět sledovat po celou noc seskupení Měsíce, Jupiteru, Aldebaranu a otevřené hvězdokupy Plejády.

Obloha v říjnu

Prohlídku říjnové oblohy začneme nad jihozápadním obzorem, kde kolem 21. hodiny spatříme hvězdy letního trojúhelníku, tvořeného hvězdami Deneb, Vega a Altair. Blízko poledníku můžeme pozorovat podzimní souhvězdí Pegase a nad ním je jasný mlhavý obláček, galaxie v Andromedě. Jedná se o jedinou galaxii viditelnou pouhým okem na severní obloze. Nad ní severovýchodně jsou dva obloučky hvězd, tvořící souhvězdí Perzea. Na východě vychází souhvězdí Býka s jasnou hvězdou Aldebaran. Nad severovýchodem můžeme pozorovat jasnou hvězdu Capellu ze souhvězdí Vosky. Před půlnocí vychází jedno z nejkrásnějších souhvězdí zimy Orion. Z tohoto souhvězdí budou v říjnu zdánlivě vyletovat světelné stopy meteorů podzimního roje Orionid. Dráhy světelných stop jsou v atmosféře Země rovnoběžné a vlivem perspektivy se zdánlivě rozebíhají. Bod, v němž se rozebíhají, se na obloze nazývá radiant. Země se během roku setkává s celou řadou rojů. Jsou označovány podle toho, v jakém souhvězdí mají svůj radiant; u Orionid je radiantem souhvězdí Oriona.