Jasná polární záře rozzářila oblohu

V neděli 5. listopadu se nám na noční obloze naskytla neobvyklá podívaná. Od 18:00 do přibližně 18:35 byla na území České republiky pozorovatelná nezvykle silná polární záře, která oblohu rozzářila všemi možnými odstíny červené.

Pozorovali jsme ji také u nás na hvězdárně - níže pro vás máme připravenu fotogalerii.

Tuto konkrétní polární záři způsobila sluneční erupce, ke které došlo v pátek 3.11. v odpoledních hodinách. Celé dva dny trvalo, než se oblak nabitých částic dostal k Zemi a umožnil tak vznik této úchvatné podívané.

Jak polární záře vznikají?

Jakmile se nabité částice vymrštěné Sluncem při silných erupcích dostanou do blízkosti Země, vstupují do našeho magnetického pole a jsou nasměrovány směrem k pólům. Při cestě k polárním oblastem se tyto částice srazí s atomy a molekulami v atmosféře. Tato srážka přinutí elektrony v atomech a molekulách dostat se do tzv. excitovaného stavu - dochází k ionizaci plynu.

Když se elektrony vracejí zpět do svého normálního stavu, uvolňují energii ve formě světla, což vidíme jako polární záře. Různé barvy polárních září jsou výsledkem různých plynů v atmosféře.

Nejznámější zelená barva je způsobena ionizací kyslíku ve svrchních vrstvách atmosféry. Ten navíc umí vyčarovat také oranžovou barvu. Červené, modré a fialové barvy má zase na svědomí dusík.

Polární záře u nás

V polárních oblastech jsou záře poměrně běžné. Pro jejich výskyt na území České republiky jsou už ale potřeba výjimečné podmínky.

Z opravdu významných polárních září, které bylo možné pozorovat také u nás můžeme zmínit například:

  • 17. listopadu 1989, kdy byla v tehdejším Československu pozorovatelná velmi silná polární záře. Barva byla převážně červená.
  • 6. dubna 2000, kdy byla vidět po dobu tři nocí. Barva byla převážně zelená, oranžová a červená.
  • 31. října 2003, kdy byla pozorovatelná i z velkých měst. Barva byla zelená, červená a fialová.
  • 17. března 2015, kdy došlo v nočních hodinách k náhlému zjasnění původně slabé polární záře. Ta měla všechny odstíny barev od zelené, přes červenou až po modrou a fialovou. Zajímavé bylo také, že ji bylo možné pozorovat i v zenitu, tzn. přímo nad hlavou až v "nejvyšším bodě oblohy".

Tento seznam samozřejmě není úplný. Nicméně chceme ukázat, že i u nás se mohou polární záře vyskytovat a mohou být velmi jasné. Pokud jste proto polární záři tuto neděli neviděli, nemusíte zoufat. Další krásná polární záře může nastat doslova kdykoliv.