Obloha v únoru 2024

Viditelnost planet

Únor představuje chudou nabídku planet. Hned tři planety na únorové obloze neuvidíme. Jedná se o Merkur, Mars a Saturn. V první polovině noci spatříme na ranní obloze Venuši, ale jen na počátku měsíce.

Jupiter uvidíme v první polovině noci. Najdeme jej v souhvězdí Berana. Zapadá kolem půlnoci na začátku února, na konci před půlnocí.

Venuši budeme moci pozorovat počátkem měsíce ráno na jihovýchodním obzorem. Najdeme ji v souhvězdí Střelce. Vychází před šestou hodinou.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

24. února bude hodinu po půlnoci Měsíc v konjunkci s Regulem – nejjasnější hvězdou v souhvězdí Lva.

Obloha v únoru

Kolem 20. hodiny v polovině února můžeme nad západním obzorem spatřit podzimní souhvězdí Pegase, východně od něj souhvězdí Andromedy a Persea. Nad jihem vrcholí zimní souhvězdí Oriona a Býka. Pod pasem Oriona spatříme mlhavý obláček patřící Velké mlhovině v Orionu, a v severní části souhvězdí Býka skupinku jasných hvězd náležících do otevřené hvězdokupy Plejády neboli Kuřátka. Nad jihovýchodním obzorem uvidíme nad sebou několik jasných hvězd. Nejvýše je nejjasnější dvojice Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců, pod nimi Procyon, nejjasnější hvězda souhvězdí Malého psa a nejníže svítí nejjasnější hvězda severní oblohy Sírius ze souhvězdí Velkého psa.

Vysoko nad severovýchodním obzorem spatříme cirkumpolární souhvězdí Velké medvědice s hvězdami Velkého vozu. Uvidíme ho na noční obloze po celý rok. Pod ním je souhvězdí nastupujícího jara Lev s jasnou hvězdou Regulus.