Obloha v březnu 2024

Viditelnost planet

Nabídka viditelnosti planet je v březnu ještě menší než v únoru. Nepozorovatelné zůstanou Venuše, Mars a Saturn. Na večerní obloze můžeme vidět jen Jupiter, a v druhé polovině měsíce Merkur.

Merkur můžeme pozorovat v druhé polovině Měsíce večer nad západním obzorem. Zapadá kolem 20. hod.

Jupiter uvidíme večer vysoko nad západním obzorem v souhvězdí Berana. Zapadá kolem 23. hod. na začátku března, na konci před 22. hod.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

14. března můžeme na večerním nebi sledovat Jupiter v blízkosti Měsíce.

20. března nastane ve 4:06 jarní rovnodennost. Začíná astronomické jaro. Slunce vstupuje do znamení Berana.

Čeká nás pozorování komety?

Na obloze lze nyní pozorovat poměrně jasnou periodickou kometu 12P/Pons-Brooks. Kometa se v následujících týdnech pozvolna přesune výhradně na večerní oblohu a bude pozorovatelná až do konce dubna malými triedry, na tmavé obloze dokonce na hranici viditelnosti pouhýma očima. Kometa je známá svými náhlými zjasněními, vyvolanými častými výbuchy z důvodu překotné kryovulkanické aktivity na jejím jádře, které se zahřívá v období průletů komety kolem Slunce. Tato náhlá zjasnění by mohla způsobit, že kometa bude viditelná snáze i očima. Nejlepší období pro její pozorování nastane v březnu a v první polovině dubna, kdy ji najdeme v malých dalekohledech. Až do 14.března bude putovat souhvězdím Andromedy. Mezi 15. a 26. březnem se bude kometa nacházet v severovýchodním cípu souhvězdí Ryb a v tom období už by mohla být pozorovatelná i pouhýma očima. Od 27. března do 19. dubna jí budeme moci pozorovat v souhvězdí Berana.

Obloha v březnu

Obloha sklonku zimy a začátku jara nabídne nad východním obzorem vycházející jarní souhvězdí a nad jihem a jihozápadem zimní souhvězdí, které pomalu opouští hvězdnou scénu. V polovině března kolem 21. hodiny spatříme nad východním obzorem jednu z nejjasnějších hvězd Arktura ze souhvězdí Pastýře, kterého můžeme vyhledat tak, že protáhneme lomenou oj Velkého vozu do oblouku, po kterém se k této hvězdě dostaneme. Nad jihovýchodem uvidíme další jasnou hvězdu Regulus, nejjasnější hvězdu souhvězdí Lva. Západní část souhvězdí (hlavu a hruď Lva) si můžeme představit jako otazník, a Regulus najdeme v místě tečky. Nad jihojihozápadem nízko nad obzorem svítí nejjasnější hvězda severní oblohy Sirius ze souhvězdí Velký pes a nad ním Procyon, nejjasnější hvězda souhvězdí Malého psa.

Nad touto hvězdou spatříme dvě nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Blíženců, Castor a Pollux. Nad jihozápadem září hvězdy jednoho z nejkrásnějších souhvězdí Orion s typickými třemi hvězdami, které tvoří Orionův pás. Když ho prodloužíme směrem k jižnímu obzoru, narazíme na Sirus. Obráceným směrem trochu výše míří Orionův pás k oranžové hvězdě Aldebaran, nejjasnější hvězdy ze souhvězdí Býka. Pod pasem Oriona spatříme pouhým okem mlhavý obláček. Je to Velká mlhovina v Orionu. Nad severozápadním obzorem můžeme pozorovat další nápadný mlhavý obláček, tentokrát se jedná o galaxii v souhvězdí Andromedy. Světlo od této hvězdné soustavy, typově podobné Naší galaxii, k nám letí přes dva miliony let.