Obloha v lednu 2024

Viditelnost planet

Mars zůstává i na začátku roku stále nepozorovatelný. Po celý večer můžeme pozorovat planetu Jupiter, Saturn pouze v jeho první části. Na ranní obloze bude kromě Venuše, v první polovině měsíce i Merkur.

Saturn budeme moci sledovat večer nad jihozápadním obzorem. Najdeme jej v souhvězdí Vodnáře. Začátek roku zastihne planetu ve zhoršujících se podmínkách pro pozorování, v únoru zmizí z oblohy. Na ranní obloze se objeví až počínaje dubnem. Planeta zapadá v lednu kolem 20:30 na začátku měsíce, na konci kolem 19:00.

Jupiter uvidíme v první polovině noci. Podmínky na pozorování planety jsou v tomto roce příznivé. Najdeme jej v souhvězdí Berana. Zapadá okolo půl třetí na začátku měsíce, na konci po půl jedné.

Merkur uvidíme v první polovině měsíce ráno nízko nad jihovýchodním obzorem. Vychází po šesté hodině. Období viditelnosti končí kolem 21. ledna.

Venuše bude na ranní obloze nízko nad jihovýchodním obzorem. Její viditelnost se pozvolna zhoršuje. Najdeme jí v souhvězdí Štíra. Vychází na začátku ledna před pátou hodinou, na konci před šestou.

Ze zajímavých úkazů vybíráme

4. ledna ráno nastane maximum meteorického roje Kvadrantid. Očekává se až 120 světelných stop za hodinu. Aktivita roje již začala na konci minulého roku a končí okolo 12. ledna.

7. ledna ráno můžeme sledovat seskupení Měsíce a planet Venuše, Merkuru a hvězdy Antares, která je nejjasnější hvězdou ze souhvězdí Štíra.

18. ledna nastane na večerní obloze v 21. hodin konjunkce Jupiteru s Měsícem.

Obloha v lednu

Co nám přináší lednová obloha? Při pohledu na zimní souhvězdí v polovině měsíce po 20. hodině upoutá náš zrak nad jihojihovýchodem Orion, nad ním souhvězdí Býka. Hlavu Býka „tvoří“ otevřená hvězdokupa Hyády.Hvězdy této hvězdokupy přirovnávali Římané k selátkům. Maďarům připomínal úl se včelami. Nad tímto souhvězdím, směrem k východu, svítí dvojice jasných hvězd, Castor a Pollux ze souhvězdí Blíženců.

Nad jihozápadem se nalézá souhvězdí Andromedy. Nalezneme ho podle mlhavého obláčku. Představuje pouto, kterým byla podle báje připoutána princezna Andromeda k mořskému útesu. Tento obláček představuje hvězdný ostrov – galaxii. Tato spirální galaxie je podobná té naší, je však o něco větší. Světlo od ní letí přes dva miliony let. Pod souhvězdím Andromedy západním směrem nalezneme velké souhvězdí okřídleného koně, Pegase. Nad severozápadem svítí hvězdy jakoby rozestavěné do kříže – souhvězdí Labutě.